Veganské recepty

TIP: nové stránky o veganství a web ticháRadost.cz

Veganské recepty

Zde najdete recepty bez jakýchkoliv živočišných přísad. Těšíme se i na ty od vás.

Vegetariánské recepty

Veganská jídla z rýže, jáhlů a obilovin

  Mrkvové rizoto Potřebujeme: Rýži, mrkev, rostlinné máslo, bujon würzl, cibuli, sojovou smetanu provamel, sůl. Postup: Na rostlinném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo strouhanou mrkev, kterou chvíli smažíme spolu s cibulí, pak přidáme trochu vody a podusíme do měkka. Vodu doléváme dle potřeby. Až mrkev změkne, přidáme bujon a případně trošku soli a ještě… >>

Vegansky na sladko: rýže, jáhly a kaše

  Snídaňová ovesná kaše Potřebujeme: Dva hrníčky ovesných vloček, mletou skořici, půl jablka, rozinky, datlový sirup nebo trošku ovocného cukru, hřebíček, vodu. Postup: Do vroucí vody vsypeme skořici, hřebíček a na malé kousky nakrájené oloupané jablko (asi půl). Chvíli vaříme a pak vsypeme i vločky a rozinky se sladidlem. Za chvíli je hotovo.   Rýže s ovocem a rostlinným… >>

"Tradiční" jídla po vegansku: knedlíky a noky, slané i sladké

  Segedínský guláš se seitanem a celozrnnými knedlíky Potřebujeme: Jeden kus seitanu natural, jedno balení kysaného zelí, 2 cibule, 4 stroužky česneku, jednu smetanu Provamel (250ml), kmín, špaldovou hladkou celozrnnou mouku na zahuštění, sůl, tři lžíce papriky, olej. Na knedlíky: 500g hrubé celozrnné mouky, vodu, sůl, droždí. Postup: Orestujeme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme… >>

Jídla z brambor ve veganské úpravě

  Bramborové smaženky Potřebujeme: Těsto na obalování: Půl skleničky luštěninové nebo kukuřičné hladké mouky, půl skleničky běžné hladké mouky, malá lžička koření asafoetida, půl malé lžičky kurkumy, lžička mořské soli, kvalitní olej na smažení.  Náplň: 6 velkých uvařených a rozmačkaných brambor, různou lehce povařenou zeleninu nakrájenou na drobné kostičky. Postup: Z výše… >>

Saláty zeleninové i jiné + zálivky - 100% vegan

  Svěží salát Potřebujeme: Dva hrnky na menší kusy natrhaného salátu (hlávkový, ledový...), jednu velkou okurku, jedno větší rajče, jeden hrnek klíčků munga (nebo jiných klíčků), kousek nastrouhaného celeru, jedna menší mrkev též nastrouhaná, několik kousků květáku, rozmačkané avokádo. Postup: Všechnu zeleninu nakrájíme na mennší kousky, mrkev a celer nastrouháme, vše smícháme dohromady… >>

Domácí chléb a slané pečivo - ve veganském stylu

  Jednoduchý celozrnný chléb Potřebujeme: 700g pšeničné celozrnné mouky, 700g žitné celozrnné mouky, 4 lžíce sojové mouky, 2 lžíce ovesných vloček, 100g droždí, 1/2 l vody, sůl, kmín. Postup: Droždí vložíme do vlažné vody spolu s ovesnými vločkami, zamícháme a necháme kynout. Po několika minutách vmícháme žitnou mouku a necháme opět kynout. Po krátké přestávce zaděláme pšeničnou mouku a… >>

Veganské sladkosti, koláče, buchty, dorty, bábovky, krémy...

  Melasové sušenky se skořicí Potřebujeme: Jeden malý hrníček přírodního cukru, hrst mletých mandlí nebo strouhaných oříšků, půl lžičky skořice a půl lžičky jedlé sody, jeden hrníček polohrubé mouky, čtyři lžíce rostlinného másla, dvě lžíce kvalitní melasy, lžíce plnotučné sojové mouky. Postup: Olejem vymažeme plech na pečení. Pak zahřejeme rostlinné máslo spolu s melasou - hned jak se… >>

Veganské polévky všeho druhu

  Polévka celerová Potřebujeme: Jeden menší celer (bulvu), jednu mrkev, menší hrst celozrnné mouky, trochu kmínu, mořskou sůl, lžíci slunečnicového oleje, celerovou nať. Postup: Kostičky celeru dáme vařit spolu s kmínem, po chvíli vmícháme mouku. Po uvaření vmícháme ještě nastrouhanou syrovou mrkev, přidáme panenský slunečnicový olej, osolíme a ozdobíme nadrobno pokrájenou celerovou… >>

Jídla se zeleninovým základem - vegan varianty

  Plněné kapustové listy Do libovolného množství velkých kapustových listů vložíme směs lehce povařené, osolené a namleté zeleniny s uvařeným a lehce osmaženým sojovým masem (též umletým). Zabalíme do listů a zpevníme párátkem. Pokapeme sojovou omáčkou a dáme zapéct na vymazaný plech při středně velké teplotě asi na půl hodiny. Kedlubny s tavenýrem Větší množství kedluben… >>

Těstoviny, kuskus - veganské, syté, chutné

  Špagety se sojovým granulátem Potřebujeme: Bezvaječné špagety, sojový granulát, česnek, cibuli, sůl, rajčata, rajčatový protlak, kečup, bazalku, pepř, olej, bazalku. Postup: Špagety uvaříme s trochou olivového oleje a soli. Na pánvičce vedle dáme zezlátnout cibulku, přidáme na drobno nakrájený česnek a předem namočený (na 15 minut) a vyždímaný granulát, na kostičky nakrájené rajče … >>

Soja, tofu, seitan, veganské polotovary

  Čína ze sojových kostek Potřebujeme: Sojové kostky, zeleninový bujon, škrob, zelená paprika, pórek, sojová omáčka, pepř, koření na čínu, kari, cibule, sůl, olivový olej, rýže, zeleninový vývar. Postup: Na olivovém oleji orestujeme proužky cibule. Po zezlátnutí přidáme uvařené a vyždímané sojové kostky, kari, koření na čínu, pepř, sojovou omáčku a vše necháme orestovat. Pak přidáme… >>

Karbanátky, placky, palačinky - smažené vegan dobroty

  Květákové placičky - rychlé a lahodné Potřebujeme: 1 středně velký květák, 10 lžic běžné polohrubé mouky, sojovou smetanu, 2 lžíce sojové plnotučné mouky, případně půl bílého tofu, olej. Postup: Syrový (!!) květák (a případně i tofu) nastrouháme, smícháme důkladně s ostatními ingrediencemi, vytvoříme placičky a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme s čímkoliv co nám chutná.   … >>

Luštěninové pokrmy pro veganky, vegany i vegančata :)

  Čočka s tempehem Potřebujeme: Klasickou čočku (lze i předvařenou), směs sterilované zeleniny do bramborového salátu i s nálevem, sůl, pepř, jarní cibulku, tempeh (buď ochucený natural, nebo smažený či uzený). Postup: Předem namočenou čočku vaříme ve stejné vodě ve které jsme ji máčeli a přidáme sůl. Než se čočka uvaří, nakrájíme na drobné kousky cibulku a tempeh, vmícháme zeleninu i s… >>

Veganské pomazánky

  Čočková pomazánka Potřebujeme: Asi půl kilogramu klasické čočky, půl skleničky zeleninového vývaru, mořskou sůl, špetku bazalky nebo dobromysli, šťávu z poloviny malého citronu, lžičku třinového cukru. Postup: Uvaříme čoku a rozmixujeme ji s ostatními přísadami.   Hrachová pomazánka s majoránkou Potřebujeme: Asi dvě sklenice hrachu, 100g zeleniny - podle chuti buď podušené… >>

Houby po vegansku

  Houby s cuketou Potřebujeme: Asi 500g hub, jednu menší na hrubo nastrouhanou cuketu, jednu na hrubo nakrájenou cibuli, koření dle chuti, tři lžíce kečupu, sůl, dvě lžíce olivového oleje. Postup: Na oleji necháme zeskolvatět cibulku a pak přidáme houby. 10 minut dusíme pod pokličkou. Pak přidáme cuketu, koření a sůl. Opět necháme 10 minut pod pokličkou. Pak přidáme kečup a smažíme 10… >>

Veganská jídla s ovocným základem

  Ovocný salát s pomerančovou šťávou Potřebujeme: Oloupaná a na tenké plátky pokrájená jablka, lžičku mleté skořice, na kolečka nakrájený banán, předem namočené rozinky, půl hrnku pomerančové šťávy. Postup: jablečné plátky obalíme ve skořici a smícháme s ostatním ovocem. Nakonec vše zalijeme pomerančovou šťávou.   Ovocný mix Jablko, hruška, broskev, jahody a jiné ovoce dle chuti… >>

Omáčky, marinády, ochucovadla - veganské alternativy

  Cizrnová omáčka - rychlá a výživná Potřebujeme: 1 plechovku cizrny (samozřejmě že můžeme použít i doma uvařenou), 1 pórek, 2 cibule, čtvrt litru sojové smetany (Provamel), zeleninový bujon (např. Würzl), 1 lžíce mleté sladké papriky, olej, mořská sůl. Postup: V hluboké pánvi nebo v hrci orestujeme cibulku, na konci restování přidáme sůl a papriku. Pak všechny přísady kromě smetany… >>

Klíčení zrn, luštěnin... aneb vitaminové bomby pro vegany

>>

Nealko nápoje -aneb- k veganství patří abstinentství

  Rýžové mléko se skořicí Tekuté rýžové mléko jemně ohřejeme, přidáme do něj ovesnou smetanu, skořici a ovocný sirup.   Banánový koktejl V půl litru rostlinného mléka rozmixujeme 1 banán se špetkou vanilky, přírodního cukru a skořice.   Mandlové mléko s karotkou Oloupané a rozemleté mandle namočíme přes noc do sojového mléka. Druhý den pomixujeme s karotkou a citronovou… >>

Sladidla vhodná do veganských pokrmů

>>

Byliny

>>

Koření pro chuť i pro zdraví

  Ajowan/adžvajen/indický kmín Mírně ostré a trošičku nahořklé koření, které je dobré používat v menší míře do arabských a indických jídel jako jsou pikantní rýže, nebo luštěninové polévky. Hodí se též do kořenové zeleniny, někdy spolu s pepřem, kari nebo estragonem.   Anýz Svým známým ostrým aroma se hodí do pečiva slaného i sladkého, i do zeleniny. Snese se s fenyklem či… >>