Saláty zeleninové i jiné + zálivky - 100% vegan

TIP: nové stránky o veganství a web ticháRadost.cz

Saláty zeleninové i jiné + zálivky - 100% vegan

<<

 

Svěží salát

Potřebujeme: Dva hrnky na menší kusy natrhaného salátu (hlávkový, ledový...), jednu velkou okurku, jedno větší rajče, jeden hrnek klíčků munga (nebo jiných klíčků), kousek nastrouhaného celeru, jedna menší mrkev též nastrouhaná, několik kousků květáku, rozmačkané avokádo.

Postup: Všechnu zeleninu nakrájíme na mennší kousky, mrkev a celer nastrouháme, vše smícháme dohromady. Přidáme rozmačkané či rozmixované zralé avokádo. Dále lžíci vymačkaného citronu, lžíci olivového oleje, lžišku mořské soli a nepatrné množství pepře. Můžeme přidat nepatrné množství česneku. Promícháme se salátem. Porce je pro dvě osoby.

 

Panský salát

Potřebujeme:  Jakýkoliv listový salát ve větším množství, jednu lžíci citronové šťávy, asi tři polévkové lžíce panenského olivového oleje, jednu lžičku hořčice (druh dle chuti), trocha soli, trocha gulášového koření nebo dle fantazie, špetku pepře, celozrnné pečivo, česnek.

Postup: Pečivo potřeme česnekem, nakrájíme na kostky a na buď opražíme na sucho, nebo přiměřeně osmažíme na kvalitním oleji. Smícháme s ostatními ingrediencemi a můžeme podávat.

 

Veganský šopák

Na jednu porci - půl salátové okurky, dvě malá rajčata, půl žluté (či jiné) papriky, přírodní ocet nebo citronovou šťávu, olivový olej, na drobné kostky nakrájené tofu (natural či s příchutí). Místo tofu lze použít i rostlinný sýr "cheezly".

 

Seitanový salát

Seitan natural narájíme na tenké, asi 4 cm dlohé nudličky, lehce osolíme a osmažíme. Smícháme s listovým salátem, můžeme přidat  na hrubo posekaný špenát, řeřichu nebo petržel. Přidáme jeden hrnek oloupaného a do měkka uvařeného chřestu a půl hrnku nastrouhané karotky. Jako zálivku použijeme sojanézu se špetkou kari, bazalky a soli.

 

Bramborový salát trochu jinak

Potřebujeme: Několik menších brambor, dvě až tři špetky sladké mleté papriky pro okořenění, 4 hrnky natrhaného listového salátu, dva hrnky brokolicových růžiček, jeden hrnek jemně nastrouhaného červeného zelí, můžeme přidat nadrobno pokrájený špenát - asi jeden šálek, dále nepatrné množství vymačkaného česneku, dvě lžíce citronové šťávy, půl lžičky soli, dvě lžíce panenského olivového oleje, dvě špetky majoránky, dvě špetky tymiánu, špetku mletého černého pepře, dvě lžíce sojové majonézy.

Postup: Brambory uvaříme, nakrájíme na kostičky, po té je zabalíme do alobalu a necháme je péct při střední teplotě asi 10 minut v troubě. Brokolici podusíme na pánvi. Pak utvoříme zálivku z oleje, citronové šťávy a sojanézy s kořením - důkladně ušleháme. Pak vše promícháme a můžeme podávat.

 

Pestrý salát s avokádovým krémem

Rozpůlíme avokádo, vydlabeme zralý vnitřek a společně s trochou soli, olivového oleje a citronu (komu nechutná citron, může dát přírodní ocet), rozmačkáme vidličkou, nebo rozmixujeme, čímž nám vznikne vydatná a chutná zálivka.

Do mísy nakrájíme na malé kousky salátovou okurku, květák, rajče a papriku. Vše zalijeme zálivkou a můžeme jíst.

 

Salát s cizrnou

Uvaříme cizrnu a necháme ji vychladnout. Spolu s ní pak vmícháme do mísy kostičky okurky, na tenké nudličky nakrájenou papriku a zakápneme tofunézou. Můžeme přidat olivy.

 

Normandský salát

Šálek sterilovaného nebo uvařeného (vychladnutého) hrášku, hlávka na drobno nakrájeného salátu, čtvrt lžičky tymiánu, sůl, rozehřáté rostlinné máslo.

 

Barevný salát

Na stejně velké kostičky nakrájíme žlutou, červenou, oranžovou a zelenou papriku, přidáme malé kousky květáku, černé olivy, sůl. Můžeme zalít malým množstvím vody se silnějším zeleninovým vývarem.

 

Celerový salát s lískovými oříšky

Nastrouháme na jemno celer, přidáme kapku francouzské hořčice a nastrouhané lískové oříšky. Vše promícháme a pokapeme citronem.

 

Kukuřičný kořeněný salát

Uvaříme a necháme vychladnout asi 4 hrnky kukuřice, pak dáme do zlatova osmažit kostičky z červené cibule. Dále potřebujeme trochu pokrájené červené a zelené papriky, olivy, sůl, sojanézu, trošku kari a oregana. Vše smícháme a můžeme podávat.

 

Americká veganská zálivka

100g sojové tatarky, 50g bílého sojového jogurtu, 50g kečupu, pepř, sůl, citronová šťáva. Vše promícháme a je hotovo. Hodí se k těstovinovým i k zeleninovým salátům. V uzavřené skleničce vydrží v lednici až týden.

 

Základní zálivka

Olivový olej, mořská sůl, citronová šťáva. Dál přidáváme ingredience dle fantazie.

 

Salát z okurky a květáku

Oloupanou salátovou okurku nakrájíme na kostičky a přidáme drobné kousky květáku. Pokud vám květá přijde příliš aromatický, můžete jej před tím krátce napařit. Přidáme kousek rajčete a žlutou papriku, olivový olej a špetku soli, případně malinko přírodního octa.

 

Hlávkový salát se sterilovanou zeleninou

Základem je čerstvý a dobře omytý hlávkový salát, do něhož přidáme rajčátko a sterilovaaný hrášek, nebo kukuřici. Zakapeme citronem, přidáme špetku soli a lžičku olivového oleje. Vše promícháme.

<<