Co je "veganství" a proč jej praktikovat?

TIP: blog o veganství v ruštině: vegan-ru.cz



Motivace pro veganství bývá stejná, nebo podobná jako při přechodu z konvenční stravy k vegetariánství. U veganství však člověk často vychází z jisté zkušenosti, důslednosti a odhodlání jít ještě dál. Jako se vegetariáni zříkají  pojídání masa, vegani s úlevou opouštějí i pojídání mléčných výrobků, vajec a medu. Nejen konzumace masa totiž způsobuje utrpení zvířatům a zemi, ale i konzumace mléka a vajec zapřičiňuje bolest a smrt zvířat.

Umělé množení tzv. "hospodářských užitkových" zvířat je prováděno za účelem zisku nejen pro maso, ale velmi často, ne-li mnohdy častěji, i pro "produkci" mléka a vajec. Tato zvířata jsou držena člověkem a v absolutní většině případů jsou po skončení možnosti "produkce" zabita na maso. Utrpení je zde mnohdy větší, než utrpení zvířat držených "pouze" pro maso, jak se dočtete v dalších článcích.

Veganství se však neomezuje jen na změnu jídelníčku z potravin živočišných na potraviny kompletně rostlinné. Vegani a veganky odmítají i nošení kožešin, kožených bot a doplňků, ze soucitu se zvířaty nenavštěvují atrakce se zvířaty, snaží se používat pouze výrobky netestované na zvířatech a podobně. Mezi vegany a vegankami najdeme velmi často i lidi žijící dobrovolnou materiální skromností, lidi podporující ekologický styl života a nekonzumní způsoby kultury vůbec, dále abstinenty a nekuřáky, ty, kteří hledají nové a obohacující rozměry života.

-ze-

Kam dál?  http://www.eticke-vegetarianstvi.cz/veganstvi/jak-vzniklo-slovo-vegan-254/