Staňme se mistry vegetářské kuchyně

TIP: vícejazyčný blog o veganství: vegan21.org

Staňme se mistry vegetářské kuchyně

<<

 

Už jsme se o totmto tématu rozepisovali na jiném místě, ale je velice důležité, proto si jej připomeňme.

Stává se relativně často, že někdo, komu chceme vysvětlit přednosti vegetariánské stravy, se rozhodne, že "tedy nějaké to typické vegetariánské jídlo ochutná". Často se ale právě v tomto bodě rozhoduje o mnohém. Ti, kdož jsou zvyklí po léta na své zažité "vegetariánské chutě", uvaří dotyčnému "podle svého" a pak se diví, že člověk zvyklý po celý život na svá masitá jídla, se jenom oklepe a po pár zdvořilých soustech se rozhodne nevzít už nikdy vegetářské jídlo do úst.

Jistě že člověk který má soucit se zvířaty a rozhoduje se pro vegetariánský život, se vždycky nenechá odradit nedobrým jídlem. Ale je pravdou, že těm "váhavým adeptům" může zrovna takováto zkušenost způsobit na dlouhou dobu blok vůči vegetářství. Autor těchto řádků už zažil mnoho případů, kdy se někdo uzavřel myšlence vegetářství právě proto, že mu bylo naservírováno jakési "zelené cosi" bez vábné chuti i vzhledu. Pisatel si ale naopak vzpomíná na mnoho případů, kdy chutné jídlo "mistra vegetářské kuchyně" bylo důležitým impulzem pro člověka, který nad započetím vegetářského stylu života doposud váhal.

Ač žijeme v druhém desetiletí 21.století, ještě stále si mnoho konvenčně se stravujících lidí myslí, že snad kromě bramboráků a několika sladkostí se vegetářské jídlo nedá jíst celoživotně. My, kteří žijeme vegetářsky po léta či desetiletí, víme, že opak je pravdou. Ale jsme to taktéž my, kdo máme v rukou nástroj, jak to dokázat i ostatním lidem. Závěr je tedy jasný: Staňme se opravdovými mistry vegetářské kuchyně! Byť to zní legračně, může právě to být tichým, ale důležitým způsobem naší práce pro zmírňování boleti zvířat!

Sbírejme tedy ty nejlepší recepty, učme se ze zkušeností druhých, vychytávejme různé kulinářské triky, inspirujme se kuchyní českou, ale i kuchyní ze všech koutů světa.

Naše příprava jídel má být vzhledem ke zvyklostem našich hostů variabilní, barevná, plná vůní... Nesmí chybět krásná úprava stolu, tichá tlumená hudba, dobrý nápoj....  A hlavně hostům nic přímo nevnucovat - jen pokud je počáteční rozhodnutí zcela svobodné, vydrží napořád.

Dalším typem pro propagaci vegetariánských a veganských pokrmů je možnost uspořádat setkání s výukou vaření, ať už jako oficiální kurz, nebo jako neformální setkání pro vaše blízké. To může být cestou, která zvířatům pomůže.

Tak hodně úspěchů! :)

-ze-

<<