Veganské pomazánky

TIP: blog o veganství v ruštině: vegan-ru.cz



 

Čočková pomazánka

Potřebujeme: Asi půl kilogramu klasické čočky, půl skleničky zeleninového vývaru, mořskou sůl, špetku bazalky nebo dobromysli, šťávu z poloviny malého citronu, lžičku třinového cukru.

Postup: Uvaříme čoku a rozmixujeme ji s ostatními přísadami.

 

Hrachová pomazánka s majoránkou

Potřebujeme: Asi dvě sklenice hrachu, 100g zeleniny - podle chuti buď podušené nebo syrové, majoránku, kmín, prolisiovaný česnek, dvě lžíce olivového oleje, sůl.

Postup: Předem namočený hrách uvaříme do měkka a pak jej smícháme s ostatními přísadami a rozmixujeme.

 

Pomazánka z tofu a vlašských ořechů

Hrst pomletých vlašských oříšků smícháme s pomletým tofu, trochou prolisovaného česneku, tebi-koření a sojové omáčky. Smícháme, a je to.


Pomazánka z celeru a oříšků

Nastrouháme na jemno celer a lískové oříšky a smícháme s troškou sojové smetany. Můžeme zakápnout přírodním octem. Promícháme a podáváme.

 

Pomazánka se sojovým jogurtem

Asi 100g celeru a 50g mrkve dáme povařit do mírně osolené vody. Na poslední dvě minuty slijeme část vody a přidáme dvě hrsti hladké mouky. Důkladně mícháme. Pak necháme chladnout a přidáme kapku oleje, citronovou šťávu a bílý sojový jogurt.

 

Fazolová s kroupami

Předem namočené fazole a kroupy (půl na půl) dáme uvařit do měkka a pak je rozmixujeme s vařenou zeleninou a kořením dle chuti.

 

Bílá pomazánka s olivami

Povaříme květák, nastrouháme na jemno tofu, přidáme sůl a prolisovaný česnek. Vše umixujeme. Vmícháme na kolečka krájené černé olivy.