Veganská jídla z rýže, jáhlů a obilovin

TIP: blog o veganství v ruštině: vegan-ru.cz



 

Mrkvové rizoto

Potřebujeme: Rýži, mrkev, rostlinné máslo, bujon würzl, cibuli, sojovou smetanu provamel, sůl.

Postup: Na rostlinném másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo strouhanou mrkev, kterou chvíli smažíme spolu s cibulí, pak přidáme trochu vody a podusíme do měkka. Vodu doléváme dle potřeby. Až mrkev změkne, přidáme bujon a případně trošku soli a ještě chvíli dusíme. Nakonec smícháme s rýží.

 

Rýže natural s tofu na žampionech

Uvaříme rýži natural, podusíme žampiony, osmahneme tofu na cibulce, osolíme.

 

Rizoto s tavenýrem

Potřebujeme: 200g rýže, kostku bujonu würzl, sůl, olej, 200g rostlinného salámku, jeden pórek, sterilovanou papriku, tři stroužky česneku, oregano, strouhaný tavenýr.

Postup: Uvaříme rýži, osmažíme na kousky nakrájený salámek, pórek a česnek. Smícháme s ostatními přísadami a navrch nastrouháme tavenýr.

 

Jáhly s klíčky mungo

Potřebujeme: Hrnek jáhel, naklíčené mungo, cibuli, tofu, tymián, sůl, plátek rostlinného másla.

Postup: Jáhly klasicky třikrát spaříme, promícháme a vodu slijeme. Pak je dáme vařit do měkka se solí a necháme slité vychladnout s položeným plátkem másla na vrchu. Na pánvi zpěníme cibuli, přidáme kostičky tofu a nakonec i jáhly s tymiánem. Restujeme, odstavíme a vmícháme mungo.

 

Rizoto s tofu a zeleninou

Rýži uvaříme spolu se zeleninou a špetkou soli. Nakonec přidáme kostičky tofu, které jsme před tím marinovaly a restovaly.