Nealko nápoje -aneb- k veganství patří abstinentství

TIP: blog o veganství v ruštině: vegan-ru.cz



 

Rýžové mléko se skořicí

Tekuté rýžové mléko jemně ohřejeme, přidáme do něj ovesnou smetanu, skořici a ovocný sirup.

 

Banánový koktejl

V půl litru rostlinného mléka rozmixujeme 1 banán se špetkou vanilky, přírodního cukru a skořice.

 

Mandlové mléko s karotkou

Oloupané a rozemleté mandle namočíme přes noc do sojového mléka. Druhý den pomixujeme s karotkou a citronovou šťávou. Přecedíme přes jemné sítko. Ochutíme dle chuti.

 

Pomerančové probuzení

Do čisté vlažné vody vymačkáme jeden pomeranč, zakapeme citronem, dáme špetku skořice a pijeme jako svou "ranní kávu".

 

Kořeněný "zimní" koktejl

Dáme na pět minut povařit tři hřebíčky, kousek skořice a kousek zázvoru. Po částečném vychladnutí vlijeme přes sítko vodu do rostlinného mléka a osladíme ovocným sirupem. Můžeme přidat nealko rumové aroma.

 

Osvěžující "letní" koktejl

Různé druhy ovoce povaříme asi na 1 až 2 minuty v jednom hrnci. Pak hrnec odstavíme, přidáme mátu a přikryjeme na 10 minut pokličkou. Vodu scedíme a přidáme kukuřičný (či jiný) sirup a případně vmixujeme bílý sojvý jogurt nebo rostlinnou smetanu. Necháme vychladnout a popíjíme na osvěžení.

 

"Bowle" nealko

Na dno džbánku dáme na malé kousky pokrájené ovoce dle chuti (pomeranč, mandarinka, hrozny, rybíz, jablko...), přidáme citronovou šťávu, přírodní sladidlo, vše promícháme a necháme nejméně půl hodiny rozležet. Vše zalijeme oblíbeným vychlazeným čajem. Včetně kousků ovoce podáváme do vyšších sklenic s brčkem a v létě s ledem. Tento nápoj mají rády děti.

 

Teplý pomerančový nápoj

Vymačkáme 1 pomeranč, přidáme lžíci sladkého sirupu, 4 hřebíčky a skořici. Vše zalijeme vroucí vodou a necháme chvíli stát. Pak vyndáme hřebíček a můžeme teplý nápoj popíjet na zahřátí.

 

Pečený ovocný čaj na zimu

Potřebujeme: 2kg ovoce podle chuti (jablka, hrušky, maliny, pomeranče...), 1kg přírodního cukru, šťávu z jednoho citronu, 4 hřebíčky, 1 lžíci skořice.

Postup: Ovoce nakrájíme na kostičky, zasypeme cukrem, vmícháme skořici a hřebíček a citronovou šťávu. Vše promícháme, dáme rovnoměrně na plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 1 hodinu při 180-ti stupních. Během pečení pustí ovoce šťávu. Ihned po upečení vkládáme ovoce i šťávu do skleniček - je nutno plnit je až po okraj a ihned po uzavření je dát alespoň na čtvrthodinku víčkem dolů. Takto by pak měl "čajový sirup" vydržet pár týdnů. Chceme-li aby vydržel celou zimu, je nutno dát jej ve skleničkách sterilovat alespoň na půl hodiny.

Když pak v chladném dni přijdeme domů, vyndáme ze skleničky asi 1-2 lžičky i se šťávou na dno hrnku, zalijeme vroucí vodou a promícháme. Dobrota!