Koření pro chuť i pro zdraví

TIP: blog o veganství v ruštině: vegan-ru.cz



 

Ajowan/adžvajen/indický kmín

Mírně ostré a trošičku nahořklé koření, které je dobré používat v menší míře do arabských a indických jídel jako jsou pikantní rýže, nebo luštěninové polévky. Hodí se též do kořenové zeleniny, někdy spolu s pepřem, kari nebo estragonem.

 

Anýz

Svým známým ostrým aroma se hodí do pečiva slaného i sladkého, i do zeleniny. Snese se s fenyklem či zázvorem, ale jinak se do kořenících směsí příliš nehodí. Pomáhá s trávením, proti nadýmání a kašli, je dobrý při kojení.

 

Badyán

Lze jej používat všude tam, kde potřebujete docílit těžké a nasládlé aroma. Třeba do některých sojových omáček. Podobně jako anýz pomáhá při trávení. Lze jej kombinovat třeba se zázvorem nebo skořicí (například do perníčků).

 

Bazalka pravá

Pro svou čerstvou, nasládlou a kořenitou chuť je vhodná do italských jídel (pizza, pesto). Do pokrmů ji vkládáme až chvíli před dovařením, aby neztratila svou chuť. Hodí se i k bramborám a také na ozdobu jídel. Traduje se, že bazalka zklidňuje podrážděné nervy.

 

Bobkový list

Díky své typicky aromatické natrpklé chuti se hodí do mnoha druhů jídel. Za všechny jmenujme například jídla z brambor, omáčky, nebo marinády.